- 1920
Drie wegen om een circuit te creëren
Na de eerste wereldoorlog zoekt ridder Jules de Thier, eigenaar van de Luikse krant La Meuse, naar een locatie om de Coupe de La Meuse, een automobielwedstrijd die door de oorlog van 14-18 werd onderbroken, te laten heropleven. Aan het eind van een ontmoeting in het hôtel des Bruyères in Francorchamps, met baron Joseph de Crawhez (burgemeester van Spa) en automobielpiloot Henri Langlois van Ophem, wordt beslist dat de driehoek die gevormd wordt door de wegen 32, 23 en 440, die Spa-Francorchamps met Malmedy en Stavelot verbinden, een ideaal circuit vormen.
- 1921
Motoren vervangen auto’s
De eerste autowedstrijd staat geprogrammeerd in augustus 1921 en heeft een traject van 15,820 km lang. Jammer genoeg schrijft slechts één enkele piloot zich in. De wedstrijd wordt dus vervangen door een race van 23 motoren, die gewonnen wordt door de Norton 500cc van Hassal aan een gemiddelde van 90 km/u.
- 1922
De eerste GP van de RACB
Een jaar later organiseert de Royal Automobile Club van België in Francorchamps zijn « GP van België », een endurancerace voor sportvoertuigen die gewonnen wordt door de Impéria-Abadal van Tornaco-Bruyère aan een gemiddelde van 88,900 km/u.
- 1924
Geboorte van de 24U van Francorchamps
Na de bouw van een chronometercabine, een informatiebord, en een perstribune, organiseert de RACB de eerste editie van de 24U van Francorchamps.
- 1925
De GP van Europa in Spa
Antonio Ascari wint de GP van Europa met een Alfa Romeo.
- 1928
Asfaltering van de piste
Om het wegspringen van stenen te vermijden, wordt de onverharde weg geasfalteerd
- 1939
Creatie van de Raidillon
Verwijdering van de bocht van de oude douane en bouw van een spectaculaire oprit, die de Raidillon gedoopt wordt. Voor buitenlanders is deze beter gekend als de bocht van de Eau Rouge. Deze snelle en steile (17%) curve zal bijdragen aan de internationale reputatie van het circuit en al snel uitgroeien tot de meest opwindende bocht van de kalender.
- 1947
Wimille, eerste winnaar na de oorlog
Na zeven jaar onderbreking omwille van het wereldwijd conflict, worden de wedstrijden hervat met de GP van Europa van de Formule International, die gewonnen wordt door de Alfa Romeo van Jean-Pierre Wimille.
- 1948
Creatie van de Intercommunale van het circuit
- 1950
Fangio wint de 1ste GP van België F1
- 1951
Verbreding van het circuit (van 6 naar 9m) en creatie van de bocht van Stavelot
- 1963
Installatie van de eerste vangrails
- 1964
Herleving van de 24U van Francorchamps voor Toerismevoertuigen
- 1970
Rodriguez wint de laatste GP F1 op het oude traject
De Mexicaan Pedro Rodriguez wint aan een gemiddelde van 241 km/u de 29ste en laatste GP van België F1 georganiseerd op het grote traject. Onder impuls van kampioen Jackie Stewart, wordt Francorchamps door de vereniging van piloten te gevaarlijk en te onpraktisch bevonden.
- 1973
Het wereldrecord snelheid van Pescarolo aan 262,461 km/u gemiddeld
Tijdens de vrije oefeningen van de 1000 km van Francorchamps, vestigt de Fransman Henri wat tot op vandaag nog steeds het snelheidsrecord is over één ronde op het circuit, en dit aan het stuur van zijn Matra prototype, aan een gemiddelde snelheid van 262,461 km/u.
- 1979
Inhuldiging van het nieuwe circuit van 6,9 km
Creatie van wat we vandaag nog steeds het « nieuwe gedeelte » noemen, tussen les Combes en de nieuwe Paul Frère bocht. De lengte van het nieuwe circuit wordt teruggebracht naar 6,947 km.
- 1983
Terugkeer van de F1
Bij zijn terugkeer naar Francorchamps, wordt de GP van België gewonnen door de Renault van de Fransman Alain Prost.
- 1991
De moto GP verlaat Francorchamps
Omwille van veiligheidsredenen, besluit de FMI geen Moto GP races meer te organiseren in Francorchamps.
- 2003
Semi-permanent circuit
Met een verkeersverbod van maart tot oktober, wordt het circuit semipermanent. En vervolgens ook heel snel volledig permanent met 220 dagen per jaar exploitatie. Omwille van het verbod op tabaksreclame, wordt de GP F1 geannuleerd.
- 2007
Creatie van de nieuwe stands
Een budget van 15 miljoen euro wordt gewijd aan de creatie van nieuwe infrastructuren, met daarbij ook stands die beantwoorden aan de nieuwe FIA-normen. Na een jaar afwezigheid, keert de F1 terug naar Francorchamps. De overeenkomst met de GP van België loopt nog tot in 2021. Het circuit van Spa-Francorchamps, zeer geliefd bij organisatoren en piloten, professioneel of amateur, van over de hele wereld, is vandaag de dag een voorbeeld op vlak van moderniteit en veiligheid, en dit zonder zijn natuurlijk viriele karakter te verliezen.