‘s Werelds mooiste circuit

Een eeuwenoude geschiedenis en een gedeelde passie

Het circuit van Spa-Francorchamps is een bevoorrechte getuige van de evolutie die de motorsport sinds 1921 heeft gekend. De naam roept tal van exploten, herinneringen en passie op. Het circuit is rechtstreeks verbonden met de grote legendes uit de geschiedenis van de auto- en motorraces en laat u meegenieten van de passie die achter elke iconische bocht schuilt. Het dompelt u dus onder in de geschiedenis van de motorsport, waar elke dag opnieuw een nieuw hoofdstuk aan wordt toegevoegd. 


Het circuit ligt midden in de groene omgeving van de Belgische Ardennen en is wereldwijd bekend, mede dankzij de legendarische Raidillon en de Eau Rouge. U treft er de grootste nationale en internationale kampioenen uit de motorsport, en de agenda van het circuit puilt elk jaar opnieuw uit van de sportevenementen.

Een circuit midden in de natuur

Het circuit van Spa-Francorchamps ligt midden in de prachtige Ardennen en is niet alleen bekend dankzij zijn legendarische geschiedenis in de autosport, maar ook dankzij de prachtige natuurlijke omgeving. Een adembenemende groene ligging. Deze iconische plek vormt de achtergrond van zoveel meer dan alleen spannende races.

Het circuit gaat perfect op in het uitzonderlijk mooie natuurlijke kader, vlak bij de typische ongerepte landschappen van de Hoge Venen. De golvende heuvels en de dichtbegroeide bossen dragen op unieke wijze bij aan deze plek waar snelheid en adrenaline de dienst uitmaken.

photo (1)

Natuurlijke rijkdom als ideaal kader voor excursies

Dankzij de kronkelende bochten en elektrische sfeer tijdens de races wordt Spa-Francorchamps vaak geprezen als mooiste circuit ter wereld. Vaak wordt echter vergeten dat het midden in een weelderige natuur ligt. De fauna en flora in dit bosrijke gebied vormt een divers en ongerept ecosysteem, een uiting van de natuurlijke rijkdom die hier hand in hand gaat met de opwinding van race-events.

Het circuit vormt een ideale plek voor excursies in de natuur. Ver van de stands en tribunes kan u als bezoeker kennismaken met dit minder bekende, maar daarom zeker niet minder spannende aspect van deze iconische plek.

De kronkelende paadjes in de omgeving nodigen uit tot rustige wandelingen en laten natuurliefhebbers de mysteries van de site ontdekken. Het observeren van de lokale fauna, het aanschouwen van de rijkdom aan plantensoorten: al deze ervaringen maken van het circuit van Spa-Francorchamps een wandelplek die zijn gelijke niet kent, en waar de natuur wedijvert met de reputatie van de motorsport.

photo

Het circuit, ook een geschiedenis van water

De Eau Rouge (rood water), de Source (bron), Pouhon: niet toevallig bevat het circuit van Spa-Francorchamps tal van verwijzingen naar water. 

De Eau Rouge is een beekje dat aan de voet van de Raidillon onder het circuit duikt en vervolgens over het terrein kronkelt, tussen de paddocks en de ingang van Blanchimont. Als Engelstaligen de Eau Rouge aanhalen, hebben ze het ook over de Raidillon, vaak zonder het expliciet te zeggen. Deze beek is een zijrivier van de Amblève, die de grens vormde tussen het Romeinse en Germaanse Rijk, en later tussen België en Duitsland. 

De naam van de Eau Rouge verwijst naar de roestkleurige kleur van de vele ijzerhoudende carbogashoudende bronnen, of pouhons, die zijn loop afbakenen. Deze waterloop telt trouwens heel wat zijriviertjes, waarvan eentje de Rohon heet. Deze laatste komt het circuit van Spa-Francorchamps binnen ter hoogte van de Source-bocht en duikt vervolgens onder de piste om onder de paddocks door te lopen en uit te monden in de Eau Rouge.

photo-1

De Eau Rouge is een belangrijke zijrivier van de Amblève en is een niet-bevaarbare waterloop die aan de rechteroever van de Amblève door de gemeentes Malmedy en Stavelot loopt. De totale lengte bedraagt zo’n 15,5 kilometer. Hij ontspringt aan het ‘Croix Delvoie’ (op 612 meter hoogte) en slingert zich een weg naar de samenvloeiing in ‘Challe’, op 278 meter hoogte. 

De Eau Rouge loopt voornamelijk over Reviniaans fylliet, kwartsiet en kwartsofyllaat. Iets verderop, op het einde, loopt hij op Paleozoïsche schistose-cementpudding.

Een andere naam die motorsportliefhebbers doet watertanden: de Double Gauche du Pouhon (dubbele linkerbocht van de Pouhon). Zoals iedereen weet een van de grootste uitdagingen van het circuit. De Pouhon ligt aan het einde van een afdalende rechte lijn en wordt met adembenemende snelheden genomen. Etymologisch gezien is de Pouhon een natuurlijk sprankelende ijzerhoudende minerale bron, tegelijk bron van de grote reputatie van Spa. ‘Pouhon’ staat voor de plek waar water wordt geput. Een van deze bronnen bevindt zich aan de rand van het circuit van Spa-Francorchamps. 

De Source-bocht ten slotte is de eerste moeilijkheid waar de coureurs na de start door moeten. Deze U-vormige bocht is het traagste punt van het circuit. De plaats heeft haar naam te danken aan de verschillende waterbronnen in de streek, meer bepaald op het grondgebied van Spa.

photo
Ontdek

ook...

card-2

Pistedopen

card-3

Opleiding & verhuur van voertuigen

Toeristische tochten

Rondleiding-achter-de-schermen

De streek