Image SpaFrancorchamps

Total 24 Hours of Spa in laatste rechte lijn richting 72ste editie (Behind closed doors)

news - SRO

  • Volledige timing voor Total 24 Hours of Spa 2020 voorgesteld
  • Race achter gesloten deuren, wegens heersende Covid-19 maatregelen
  • Laurent Gaudin, general manager van de Total 24 Hours of Spa, licht toe

Na het afwerken van de testdagen voor de Total 24 Hours of Spa (29/30 september) ging de laatste voorbereidingsfase voor de editie 2020 van de Belgische uithoudingsklassieker in.

Nu het Ardense evenement over minder dan drie weken wordt gehouden werd ook de volledige timing onthuld, met alle sessietijden van zowel de etmaalrace als het volledige voorprogramma.

Jammer genoeg werd ook bevestigd dat de editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa zonder publiek zal worden gehouden, ten gevolge van de heersende Covid 19-maatregelen. Verder zal ook het gebruikelijke 24 uurs-format worden gehanteerd, en niet het unieke programma over 25 uur, dat in het leven was geroepen om de eventueel aanwezige fans extra te plezieren.

Nu alle details zijn vastgelegd licht Laurent Gaudin, general manager van de Total 24 Hours of Spa, de genomen beslissingen toe, en spreek hij zijn verwachtingen voor de editie 2020 uit.

__

Hoe kwam men tot de beslissing om de wedstrijd achter gesloten deuren te houden?

"Het is in de eerste plaats belangrijk te benadrukken dat we niet de enigen zijn die in deze situatie verkeren. Sinds het begin van de crisis kon geen enkel van de grote evenementen in Spa-Francorchamps – dan heb ik het over DTM, ELMS, WEC en F1 – met toeschouwers worden georganiseerd.”

“Verder is het evenmin zo dat de verspreiding van de ziekte achteruit gaat, iets waar we regelmatig door de media aan worden herinnerd. Toch hadden we tot het eind de hoop de Total 24 Hours of Spa met toeschouwers te kunnen organiseren. We hebben er alles aan gedaan om dit gigantische evenement aan de heersende protocollen en uiterst strikte maatregelen te laten beantwoorden. Na heel wat voorstellen, waarbij de vereisten steeds strenger werden en er steeds minder toeschouwers mochten aanwezig zijn, konden we niets anders dan de strijd te staken en waren we verplicht deze betreurenswaardige beslissing te nemen. Uiteraard wordt ieder die al tickets had gekocht nu gecontacteerd.”

“Tuurlijk vinden we dit ontzettend spijtig, voor al onze fans. Ik besef ook dat er nu kritiek zal volgen, maar bij SRO Motorsports staan we niet boven de wet. Nu de knoop is doorgehakt, moeten we ons helemaal focussen op de organisatie van de race.”

Eerder was er aangekondigd dat die race 25 uur zou duren. Waarom werd die beslissing ongedaan gemaakt, en is het nu opnieuw 24 uur?

“Al sinds de finishvlag viel over de editie 2019 waren we aan het werk om van de Total 24 Hours of Spa van dit jaar – de twintigste in het GT-tijdperk – een waar autofestival te maken, met voorstellingen van nieuwe modellen, tentoonstellingen, parades, een nog groter concert, en heel wat andere initiatieven die het publiek dichter dan ooit bij het evenement zouden brengen. Jammer genoeg zorgde de gezondheidscrisis, en de financiële gevolgen daarvan, er voor dat alle projecten voorlopig ‘on hold’ staan.”

“Toen dat duidelijk werd waren we vast van plan om de herfsteditie een extra impuls te geven. Er werden nieuwe projecten in het leven geroepen: overdekte ruimtes voor de toeschouwers, shuttles om ‘backstage’ te gaan, verbeterde verlichting, ‘meet & greets’ met de sterren van de race… Daarom wilden we ook een uur extra racen, omdat het weekend toch samenvalt met het begin van het winteruur. Toen die beslissing viel hadden we er – ietwat naïef – een goed oog in dat de coronacrisis tegen dan achter de rug zou zijn. Nu dat duidelijk niet het geval is, en er geen fans aanwezig kunnen zijn, verkiezen we terug te keren naar de oorspronkelijke raceduur.”

Nu deze beslissingen zijn genomen, welk gevoel overheerst er dan?

"Tuurlijk zullen we de fans missen. Maar al zal er dit keer geen show en entertainment in de Village te bewonderen vallen, het spektakel op de piste zal er niet minder om worden. We hebben nog steeds de beste teams, beste rijders en meest prestigieuze merken aan de start. Op sportief vlak is dit nog steeds de grootste GT-race ter wereld. Dit jaar zullen wereldwijd opnieuw miljoenen racefans de Total 24 Hours of Spa live kunnen volgen, dankzij een non-stop en gratis online coverage. Voor zij die er traditioneel elk jaar ter plaatse bij zijn wordt dit een nieuwe ervaring, maar we zullen er voor zorgen dat het spektakel door iedereen te bewonderen valt.”

__

Timing voor 72ste editie bevestigd

De volledige tijdstabel voor het evenement in oktober werd ondertussen ook bevestigd. Vanaf maandag 19 oktober slaan de teams hun tenten op in de paddock van het circuit van Spa-Francorchamps, hun hoofdkwartier voor de hele raceweek. Op dinsdag komen er voor het eerst bolides in actie op het circuit, met twee sessies voor de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli teams die hebben deelgenomen aan de Indianapolis 8 Hour en zo de officiële testdagen voor de Total 24 Hours of Spa hebben gemist. Die sessies gaan door van 11u tot 12u en van 13 tot 14u50. Ze worden gevolgd door de Bronze Test, die tussen 15u en 18u wordt afgewerkt.

Op donderdag wordt het dan druk voor de deelnemers aan de Total 24 Hours of Spa. Om 11u10 komt de actie op gang met een vrije training van 90 minuten, gevolgd door 60 minuten pre-qualifying om 15u15. Daarna volgt de eigenlijke kwalificatiesessie, die de 20 snelste wagens voor de Superpole bepaalt, en de startpositie voor de andere deelnemers.

Op vrijdagavond worden traditioneel de snelste rondjes van het evenement neergezet. Om half zes is er voor de snelste 20 bolides nog een half uur warm-up, waarna om 18u20 de Superpole sessie de eerste tien startrijen van de grid zal bepalen. Eén rijder mag zich na afloop de polesitter van de Total 24 Hours of Spa 2020 noemen.

Zaterdag is Race Day. De etmaalrace start om 15u30 en zal 24 uur later finishen. Wegens de start van het winteruur in de nacht van zaterdag op zondag (om drie uur wordt de klok een uur teruggedraaid) zal dat dus op zondagnamiddag om 14u30 zijn.

Naast de 24 uur wordt er ook in het voorprogramma heel wat geracet in de Ardennen, met de vertrouwde aanwezigheid van de GT4 European Series, Formula Renault Eurocup en Lamborghini Super Trofeo.

Bovendien maakt ook TCR Europe voor de eerste keer zijn opwachting in het kader van de Belgische uithoudingsklassieker, wat het traditionele GT- en eenzitterprogramma nu ook een toerwagentoets schenkt. Voor elk van de vier kampioenschappen worden twee races gehouden: de eerste op vrijdag, de tweede in de aanloop naar de start van de 24 uur op zaterdag.

Hoewel de fans begrijpelijkerwijs ontgoocheld zullen zijn omdat ze het spektakel niet ter plaatse kunnen bewonderen, valt er van de opwindende uitstraling van het evenement niets af te dingen. De volledige deelnemerslijst voor de Total 24 Hours of Spa wordt deze week bekend gemaakt, wat de opbouw richting de start alleen maar zal doen versnellen. Nog drie weekjes geduld…

➢ Total 24 Hours of Spa Provisional Timetable

© https://www.total24hours.com/nl/news/1904/dernière-ligne-droite-avant-la-72e-édition-des-total-24-hours-of-spa?filter_on_24_site=1&filter_language_id=3&filter_team_news=0

Retour aux news