Image SpaFrancorchamps

Noodweer op het Circuit van Spa-Francorchamps: de activiteiten op het Circuit hernemen op 8 juni

News - Circuit de Spa-Francorchamps

Op vrijdag 4 juni heeft een extreem zware wolkbreuk iets na 15u00 de wedstrijdleiding van het circuit verplicht om alle activiteiten, trainingen en kwalificaties, meteen stop te zetten en dat om de veiligheid van eenieder te garanderen.

Eens het noodweer over was, werden de chronoritten hervat, tot rond 16u00 een soort tsunami het circuit overspoelde en dat vooral ter hoogte van de tribunes aan de overzijde van de endurance pitlane. De oorzaak van de watervloed lag in het feit dat de Rohon, die in de Eau Rouge uitmondt, buiten zijn oevers was getreden. Het Circuit van Spa-Francorchamps ligt geografisch gezien in de betrokken vallei, wat maakt dat het overtollige water zijn weg richting het circuit zocht.

In samenspraak met de organisator van de Spa Euro Race, werd beslist om de meeting van dit weekend vroegtijdig te stoppen.

Nathalie Maillet, CEO van het Circuit Spa-Francorchamps:

“Mijn gedachten gaan in het bijzonder uit naar Pierre Delettre, de RAC Spa en alle competities en deelnemers die dit weekend aan de meeting van Pierre Delettre deelnamen. Door de omstandigheden ziet hij zich verplicht het weekend te annuleren. We hebben de beslissing genomen met de veiligheid van iedereen in het achterhoofd. Het noodweer boven het Circuit en de schade die dat noodweer met zich meebracht, lieten ons geen andere keuze dan deze. Sinds vrijdagnamiddag zijn onze medewerkers, net als onze onderaannemers, die blijk geven van een goede reactiviteit, drukdoende om het circuit zo snel mogelijk weer rijklaar te maken. Zaterdagochtend zijn de werkzaamheden al om 6u00 ’s ochtends gestart. Ik kan u dan ook verzekeren dat het circuit dinsdag weer operationeel zal zijn.”

De piste, die ter hoogte van de endurance tribune, naar boven is gekomen door de kracht van de natuurelementen, wordt opnieuw aangelegd. Er is ook schade aan zijkanten van de piste en een zeer grondige schoonmaakbeurt is noodzakelijk. De waterstromen hebben niet alleen water, maar ook heel wat grond en modder met zich meegesleurd.

De rotswanden op sommige plaatsen langs het circuit zijn ook geraakt, onder meer ter hoogte van de Eau Rouge, aan de kant van uitrit van de ‘pitlane 24h’. Hier zal de rotswand opnieuw verstevigd worden. 

Bovendien zijn er heel wat delen van het Circuit onder water gelopen, onder meer loges en kelders, maar ook de tunnels van Ster, Eau Rouge en Blanchimont.

De medewerkers van het Circuit en de onderaannemers doen er alles aan om de herneming van de activiteiten vanaf dinsdag te garanderen.

 

Retour aux news