Image SpaFrancorchamps

2022, een seizoen gericht op de toekomst, op en naast de piste

NEWS - Press release

Het seizoen 2022 op het Circuit van Spa-Francorchamps is op 16 maart van start gegaan. Het biedt, meer dan ooit, een rijke kalender van races en evenementen. Bovendien werden tijdens de winterbreak de on- én off-track infrastructuren van het circuit vernieuwd.

De werken

Dit grote project ging eind vorig seizoen van start. De werken, goed voor een bedrag van 25 miljoen euro, vormen de eerste stap in een algemene investeringsstrategie die vanaf het einde van het seizoen 2022 zal worden voortgezet.

Melchior Wathelet, Voorzitter van de Raad van Bestuur: “Dankzij de werken die de hele winter hebben geduurd, hebben we nu in het voorjaar van 2022 een piste waarvan het tracé gelijk blijft, maar waarvan de veiligheid is verhoogd. Er werden verschillende aanpassingen aan de piste uitgevoerd om de dubbele FIA/FIM Grade C-homologatie voor respectievelijk autowedstrijden en motorwedstrijden te verkrijgen. Ten slotte werd er ook een nieuwe tribune gebouwd op de top van een van de beroemdste bochten ter wereld.”

Het doel van de strategie van het Circuit is om zijn activiteiten op de piste te diversifiëren. En dit wordt meteen concreet met de terugkeer van een legendarische wedstrijd op twee wielen: de 24H Spa EWC Motos. Het ging er om de veiligheid van de piste in het algemeen te versterken en daarnaast de voorzieningen voor het publiek te verbeteren.

Amaury Bertholomé, CEO : “Voor het uitvoeren van deze werken gingen, naast onze eigen teams, 250 mensen aan de slag gedurende 5 maanden, met meer dan 100 machines. In totaal ging het om meer dan 30 bedrijven, waarvan – en dat is heel belangrijk - een groot deel uit Wallonië. Hun kennis en vaardigheden moeten hier zeker benadrukt worden. We hebben het over een enorme hoeveelheid werk in een zeer korte tijd: de renovatie van alle run-off zones, de nieuwe grindbakken, het opnieuw egaliseren van bepaalde delen van de baan (voorbij La Source, bij de Raidillon en bij Speakers corner) en de bouw van een volledig nieuwe tribune op de top van de Raidillon: met 4.600 zitplaatsen, ontvangstruimtes en een adembenemend uitzicht. De tribune zal toegankelijk zijn voor het publiek vanaf het World Endurance Championship, begin mei. In de Endurance-zone, bij de afdaling van La Source naar de Raidillon, verschijnen in 2023 opnieuw tribunes.”

Het pisteseizoen

De kalender biedt het publiek een brede waaier aan wedstrijden en evenementen om zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen, wat eens te meer de aantrekkelijkheid van het circuit aantoont: er zullen in totaal 26 weekends met wedstrijden of verschillende evenementen worden aangeboden, en daarnaast zijn er ook nog eens 150 dagen met incentives (trackdays, After six,...).

Amaury Bertholomé, CEO : “Ik ben verheugd dat we onze fans weer onder normale omstandigheden kunnen ontvangen en samen de motorsport kunnen vieren. Een van de belangrijke nieuwigheden is natuurlijk de 24H SPA EWC Motos op 4 en 5 juni. Een internationaal motorkampioenschap dat een comeback maakt in de Ardennen. Verder verwelkomen we op 3 en 4 september 2022 ook de WES Spa-Francorchamps UCI E-Mountain Bike World Cup op onze piste. Of niet helemaal, want deze wedstrijd zal plaatsvinden in het bos. Onze beroemde bossen bieden het perfecte terrein voor een parcours van de Wereldbeker Elektrische Mountainbike. Dit is weer een nieuwe stap in de diversificatie van het circuit. Aan de ene kant verwelkomen we met de fiets een niet-motorsport, maar aan de andere kant gaat het om een elektrische manche, een andere technologische evolutie. En uiteraard mogen we ook onze klassiekers niet vergeten: de Belgische GP F1, de 24 Hours of Spa, het WEC, de ELMS, de DTM, de Benelux World RX of Spa Francorchamps, de oldtimer weekends met de 6 hours en ook nog de Spa Classic, de 25h Fun Cup, de 24h2CV,…”

Er moet benadrukt worden dat Spa-Francorchamps zowel lokale motorsporters als de grootste internationale spelers en vooral ook alle FIA-baankampioenschappen verwelkomt.

Het seizoen buiten de piste

Het Circuit is een belangrijke aantrekkingspool in Wallonië. In 2019 volgden meer dan 10.000 mensen onze rondleidingen en dan zijn alle bezoekers die door de poorten van het Circuit stapten om een ​​wandeling te maken nog niet meegeteld. Teambuildings, seminaries, … bedrijven bieden hun klanten en/of medewerkers een uitzonderlijk kader voor hun B2B-events. Ten slotte is ook het succes van de pistedopen en de Public Driving Experience onmiskenbaar. Dit is een segment dat het Circuit dit jaar verder wil ontwikkelen.

En dan is er ook CircuitSp'Adventure vanaf deze zomer. Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in het hart van de Ardense bossen, wordt vaak omschreven als het mooiste circuit ter wereld. Er zijn echter maar weinig mensen die de rijkdom van de fauna en flora kennen. Het is dit minder bekende aspect van onze site dat het publiek zal kunnen ontdekken. Wie zou zich bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat rivierkreeften hun intrek hebben genomen in de Eau Rouge? Circuitsp'Adventure staat voor een leuke en leerzame wandeling in het midden van het Circuit. Het zal gezinnen, natuurliefhebbers en sportliefhebbers zeker kunnen plezieren.

De toekomst

Ook het publiek staat bij ons centraal. Een goede ontvangst is dan ook van het grootste belang. Er zijn verbeteringen voorzien op het gebied van oriëntatie op het circuit, sanitair en geluidsinstallatie. De paddocks worden momenteel opgeknapt voor een betere doorstroming. Dit komt zowel het publiek als onze pisteklanten ten goede. De rode paddock wordt gerenoveerd en de binnenplaats krijgt zijn plaats terug, maar dan met een betere toegang.

Symbolische gebouwen, zoals het oude douanekantoor of de Villa t'Serstevens, moeten hun oude glorie terugkrijgen en het aanbod van het Circuit vergroten. De analyse van hun herbestemming zal gebeuren met private partners.

Ten slotte, zal het Circuit zich ook inzetten in het kader van een heuse green deal. De motorsport evolueert, net zoals de samenleving, en het Circuit moet meewerken aan deze evolutie, in overeenstemming met de dynamiek die door sportfederaties als FIA ​​en FIM in gang is gezet.

Amaury Bertholomé, CEO : “Op vlak van milieu ontvouwt zich een omvangrijk project. Wat zal binnen de motorsport de energie van de toekomst zijn? We moeten de behoeften van onze klanten ondersteunen. Onze exploitatievergunning dateert van vóór al deze ontwikkelingen en zal aldus moeten worden aangepast. Verbrandingsmotoren zullen uiteraard nog altijd welkom zijn op het Circuit, maar waterstof, biobrandstoffen en elektriciteit moeten er ook hun plaats hebben. Dit kan in de winter het geval zijn voor degene die geen invloed hebben op het geluidsniveau, zoals elektrische voertuigen en/of fietsen. Verder moeten we ook onze ecologische voetafdruk verkleinen. Er is eindelijk een meer algemene reflectie begonnen over de productie van schone en groene energie op onze site.”

Op het gebied van afvalwaterbeheer en riolering is er al heel wat verwezenlijkt. Het Circuit moet zijn specificiteit behouden binnen een groene omgeving, waarbij bosbeheer een ander aandachtspunt is (3 hectare loofbomen zullen herplant worden op de terreinen van het Circuit).

Als laatste nieuwigheid zal binnenkort ook onze e-shop gelanceerd worden. Hier zal je bijvoorbeeld terecht kunnen om onze speciale editie van Monopoly aan te schaffen. Tot slot zullen ook de website en de applicatie van het Circuit nog een facelift krijgen.

Retour aux news