Image SpaFrancorchamps

Inhuldiging van de nieuwe infrastructuren op het Circuit van Spa-Francorchamps

04 mai 2022

Aan de vooravond van de eerste vrije training van het World Endurance Championship – 6 Hours of Spa-Francorchamps, vierde het Circuit van Spa-Francorchamps de inhuldiging van de belangrijkste werken die tijdens de winterstop werden gerealiseerd. 

Deze werken hadden enerzijds betrekking op de renovatie van het circuit, om te voldoen aan de strengste normen op vlak van veiligheid en aantrekkelijkheid. Dit was nodig voor het verkrijgen van de nodige FIA-homologaties voor de autosportraces, en de FIM Grade C, die de grote comeback van de 24H SPA EWC Motos mogelijk maakt. Anderzijds was het ook de bedoeling om de infrastructuur voor de toeschouwers te verbeteren. In een eerste fase werd hiervoor een nieuwe tribune met 4.600 zitplaatsen opgetrokken bovenaan de Raidillon.

Deze inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van de viceminister-president en minister van Economie van Wallonië Willy Borsus, de minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel Pierre-Yves Jeholet, de minister van Sportinfrastructuur Adrien Dolimont en de viceminister-president en minister van Begroting van de Federatie Wallonië-Brussel Frédéric Daerden. Verder waren ook de gemeentelijke en provinciale overheden aanwezig, evenals de organisatoren van de trackdays, wedstrijden en evenementen die op het Circuit plaatsvinden.

Melchior Wathelet, voorzitter van de Raad van Bestuur van Spa-Francorchamps:

« Met deze inhuldiging concretiseren we een langdurig proces dat erop gericht is het Circuit aan de hoogste veiligheidsnormen te laten voldoen, en tegelijkertijd de infrastructuur en de ontvangst van klanten en toeschouwers te verbeteren. 

Midden mei 2019 konden we samen met Discovery Sports Events de terugkeer van het Wereldkampioenschap Moto Endurance naar Spa-Francorchamps aankondigen. Intussen is dit ook concreet geworden met de 24H SPA EWC Motos die op 4 en 5 juni zal plaatsvinden. 

Ik wil bij deze gelegenheid graag hulde brengen aan Nathalie Maillet, die dit plan in gang heeft gezet. Maar tegelijkertijd wil ik ook onderstrepen dat de dynamiek van de herlancering van de activiteiten van het Circuit nu op voortreffelijke wijze wordt geleid door de nieuwe CEO van het Circuit, Amaury Bertholomé.»

Amaury Bertholomé, CEO van het Circuit van Spa-Francorchamps :

« Het is met grote trots en veel emotie dat we vandaag kunnen overgaan tot de inhuldiging van de piste en deze prachtige tribune met uitzicht op de Raidillon. 

Allereerst wil ik de regering en de lokale overheden die vandaag aanwezig zijn, bedanken voor hun niet aflatende steun. Daarnaast dank ik onze teams, die onvermoeibaar hebben gewerkt om dit te verwezenlijken, alsook alle bouwbedrijven, ontwerp- en architectenbureaus, en hun medewerkers. Het gaat hierbij voornamelijk om lokale bedrijven, het bewijs van de aanwezigheid van heel wat vaardigheden in onze regio. Tot slot ook een woord van dank voor onze organisatoren van trackdays, wedstrijden en evenementen. Zonder enige twijfel dragen ook zij bij aan de reputatie en zichtbaarheid van het Circuit, dankzij de diversiteit en de kwaliteit van de dagen en weekenden die ze de toeschouwers aanbieden. Wij zijn inderdaad heel trots om dit jaar de terugkeer van een endurance-kampioenschap voor motoren, de 24h Spa EWC Motos, te mogen verwelkomen. Maar we mogen niet vergeten dat ook de rest van het seizoen elk jaar overloopt van kwaliteit, van half maart tot half november.

We kunnen ons alleen maar verheugen op dit seizoen met 26 weekends vol wedstrijden, events en nieuwe activiteiten. Het is opnieuw een volle kalender tijdens onze 8 maanden van baanactiviteiten. En uiteraard is het ook een enorm genoegen om het publiek opnieuw onbeperkt te mogen verwelkomen. We verwachten hen dit seizoen dan ook in grote aantallen. 

Dit jaar staat in het teken van de vernieuwing van het Circuit. Onder meer dankzij de werken die afgelopen winter zijn uitgevoerd, maar ook de werken die zullen plaatsvinden tijdens de volgende winterstop, met onder meer de bouw van de tribunes in de afdaling van La Source naar de Raidillon, en vele andere projecten die er nog aankomen. 

Zoals bijvoorbeeld toeristische projecten. Want naast een sportinfrastructuur en een economisch instrument is het Circuit ook een toeristische trekpleister. Deze zomer starten we met een sportieve en leerzame boswandeling, waarbij u de rijkdom van de fauna en flora van het Circuit kunt ontdekken. Deze Circuitsp'Adventure zal gezinnen, kinderen en sportliefhebbers zeker kunnen bekoren. Verder zullen we ook onze banden met andere toeristische trekpleisters in de regio versterken.

Tot slot krijgt ook het milieu onze volle aandacht. Het is belangrijk dat we de prachtige omgeving waarin we opereren beschermen. Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in het hart van het Ardense woud, moet een voortrekkersrol opnemen op het vlak van duurzame ontwikkeling binnen de gemotoriseerde sporten. Ons doel: de milieu-impact verminderen en actief meewerken aan de duurzame mobiliteit van morgen.»

Willy Borsus, viceminister-president en minister van Economie van Wallonië:

« Ik ben erg blij om vandaag aanwezig te zijn bij deze inhuldiging op een legendarisch circuit dat de grootste motorsportevenementen ter wereld heeft ontvangen en nog steeds ontvangt. Het is een plek met een rijke geschiedenis, die overloopt van passie, maar die ook een fantastische vitrine biedt om Wallonië aan de wereld te tonen. Want wie kent er nu niet het Circuit van Spa-Francorchamps?

Het Circuit is ook een geweldig instrument voor innovatie. Als minister van Onderzoek ben ik me ervan bewust dat hier ook een ontwikkeling is dankzij de gemotoriseerde sporten, die een waar laboratorium van technologieën vormen. Iets waar iedereen van kan profiteren. Ten slotte is het Circuit ook een economisch instrument, dat kan rekenen op mijn volledige steun. Het investeringsplan dat aan deze werken voorafging, combineert de korte, middellange en lange termijn. Het is dan ook een krachtig instrument met een langetermijnvisie dat zich vandaag inzet voor de toekomst. De investeringen van het Circuit en zijn aandeelhouder Sogepa, met het akkoord van Wallonië, maken het mogelijk om aan de toekomst te bouwen en deze veilig te stellen. Daar ben ik dan ook zeer verheugd over. »

Retour aux news