Image SpaFrancorchamps

25.000 TOESCHOUWERS PALMEN CIRCUIT DE SPA-FRANCORCHAMPS IN VOOR KNOTSGEKKE EDITIE VAN RED BULL ZEEPKISTENRACE

Pers communiqué - Red Bull

Onder het goedkeurende oog van Julie Vermeire, Tom Waes, Rik Verheye, Louis Talpe, Olga Leyers en Nafi Thiam vlogen Dagani Racing Team uit Asse in hun zelfgebouwde racemachine naar de snelste tijd in de hilarische motor-zonder-motorrace op de legendarische Raidillon.

Exact een week geleden raasde Max Verstappen naar winst op het Circuit de Spa-Francorchamps. 60 prettig gestoorde en dito uitgedoste teams zoefden er vandaag onder het gejoel van maar liefst 25.000 toeschouwers de legendarische Raidillon naar beneden tijdens de 7de Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace. Met enkele uitdagende obstakels, verraderlijk bochtenwerk en een hellingsgraad van maar liefst 17% gaf het waanzinnige parcours zich natuurlijk niet zomaar gewonnen...

Boem, pats, knal!

Het parcours was op maat van enkel de dapperste piloten. Op de Raidillon - met stukken tot 17% - werden meer dan 2500 strobalen op en naast elkaar gestapeld, goed voor een parcours van zo'n 490 meter. Bovendien kregen de 60 teams na de sprintrace in het begin enkele uitdagende obstakels voorgeschoteld:

  • Een heuse pitstop, Oracle Red Bull Racing style
  • Een hobbelig Ardens bos mét boswachter
  • Verraderlijke chicanes en passages over de typische geel-rode curbstones
  • Nafi's High Jump, ontworpen door de Europese en wereldkampioene zelf 
  • Een glibberige slip zone

De drang naar eeuwige roem bleek sterk genoeg en zo goed als alle bolides bereikten de finish. Niet altijd in één stuk natuurlijk. Sommige bolides kregen het erg hard te verduren, met uiteraard hilarische beelden tot gevolg.

Winner, winner, chicken dinner!

Hosts van dienst Tom Waes en Maria Del Rio gaven elk team vaak letterlijk een duwtje in de rug. Die zoefden voorbij meer dan 25.000 toeschouwers en een erg enthousiaste jury: nonkel Rik Verheye, mediafiguur Olga Leyers, acteur Louis Talpe, danser Laurins Dursin, meervoudig wereldkampioen kajak Maxime Richard, YouTuber POG, content creator Virginie Philippot, en radio host David Antoine. Finishen deden de teams - als ze de meet haalden tenminste - in de armen van Julie Vermeire en Patrick Ridremont.

De jury had het voor het zeggen natuurlijk. Ze beloonden verschillende teams voor hun noeste arbeid met een meer dan verdiende Red Bull Zeepkistenrace-trofee. Dagani Racing Team uit Asse klokten met 58 seconden en 98 honderdsten - de enige onder de minuut! - de scherpste tijd. De Christmas Cruisers uit Ieper keerden huiswaarts met de trofee voor mooiste zeepkist - een slee vol pakjes getrokken door zes rendieren - en Rocket Men uit Lokeren scheerden hoge toppen met hun Elton John performance aan het begin van hun run.

"Dit was echt de waanzin. Het beste publiek, het coolste parcours, de zon erbij én een mega snelle tijd behalen… Daar konden we alleen maar van dromen. Tot nu! We wilden echt heel graag onder 1 minuut blijven om het bijna 500 meter lange parcours af te leggen en dat is gelukt. Onze dag kan niet meer stuk!” - Dagani Racing Team

Op en top Belgisch

Nog meer tricolore actie op en naast het F1-circuit trouwens. Paraglider Tom de Dorlodot scheerde met zijn parapente over het parcours en Kenny Belaey showde zijn skills met Pedal To The Medal.

Meer dan 800 teams schreven zich in voor deze 7de Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace. De teller staat wereldwijd al op meer dan 130 edities, maar toch blijft het een op en top Belgisch evenement. De allereerste editie ooit ging immers door in 2000 in Genval in Waals-Brabant. Daarna volgden passages op het Circuit de Spa-Francorchamps (2003) en Brussel (2001, 2008, 2012). De vorige Belgische editie van de Red Bull Zeepkistenrace dateert van 2017 in Kluisbergen.

Beelden credits: Red Bull Content Pool.

Retour aux news