Image SpaFrancorchamps

Een plateau voor de Spa Six Hours Endurance met bijna… 20 Ford GT40!

NEWS - SPA 6 HOURS

In de wereld van de internationale meetings voor historische racewagens is de Spa Six Hours, de door Roadbook aan het begin van de herfst georganiseerde meeting op het circuit van Spa-Francorchamps, een absolute must!

Het hoogtepunt van de meeting is zonder meer de race die zijn naam aan het evenement heeft gegeven: de Spa Six Hours Endurance. Deze wedstrijd vindt plaats op zaterdag 1 oktober tussen 15u55 en 21u55 en het startveld is ronduit fantastisch. De editie 2022 krijgt onder meer bijna 20 Ford GT40 over de vloer! Wat wil u nog meer? 

Vorig jaar bezorgden de Britten Oliver Bryant en James Cottingham de legendarische Ford GT40, een legende uit de 24 Uur van Le Mans, een 15de overwinning in de Spa Six Hours Endurance! Hieruit blijkt nog maar eens dat de Ford GT40 het ideale, zo niet het absolute wapen is om de overwinning in deze race na te jagen. Twaalf maanden geleden zagen we nog twaalf van deze wagens aan de start, in 2022 zijn dat er niet minder dan negentien! Dat betekent dat de strijd om de overwinning nog intenser zal zijn. Aan het stuur van deze wagens zien we bovendien uitstekende rijders, met een mix van specialisten in historische races en rijders uit moderne competities. De Brit Alex Brundle en de Duitser Frank Stippler, bijvoorbeeld, zullen uitstekende versterkingen zijn voor hun teamgenoten, terwijl in de goed gevulde gelederen van de Britten de referenties luisteren naar namen als Bryant, Cottingham, Pearson, Hancock, Wright, Gans, Wolfe, Davies, Jordan, Newall, Meins, Lynn en anderen.... 

In deze editie 2022 zou de eindoverwinning ook voor een team kunnen zijn dat niet van over het Kanaal komt. Twee Ford GT40 uit de Lage Landen zijn inderdaad goed geplaatst om voor een verrassing te zorgen, in casu de #78 van de Nederlanders David Hart, Olivier Hart en Nicky Pastorelli, maar ook de #4 van de Belgen Emile Breittmayer, Christophe Van Riet en Fred Bouvy! Eric van de Poele zal opnieuw samenwerken met de Amerikaan Jim Farley, die geen introductie behoeft en dat aan het stuur van de bolide met startnummer #98!

De snelste Jaguar E-Type zijn zeker te duchten concurrenten van de diverse GT40. Het zijn er dit jaar misschien minder dan gewoonlijk, maar ze zijn nog steeds erg snel, te beginnen met de Lightweight en Semi-Lightweight versies van John Clark, Gordon Mutch en Alasdair McCaig enerzijds en William Paul en Rory Butcher anderzijds. Jon Minshaw, Jack Minshaw en Phil Keen doen het ook met een Jaguar.

Carroll Shelby's briljante creatie, de Cobra zien we daarentegen meer en meer. En met namen als Christian Traber, Seb Perez, Armand Adriaans, maar ook een zekere Marc Duez achter het stuur, naast andere Belgen zoals Jacques Castelein en Kurt Dujardyn, is een verrassing steeds mogelijk. Er komen ook twee 'Coupé Daytona'-versies aan de start, met Olivier Muytjens en Brice Pineau aan de ene kant en David Smithies, Chris Clarkson en Mark Pangborn aan de andere kant. 

De Lotus Elan 26R's zijn veel kleiner van formaat, maar deze Britse lichtgewichten zijn in staat om de gevestigde waarden het vuur aan de schenen te leggen. Ook hier zien we de specialisten aan het stuur, met de Shapecraft-uitvoering van Schryver-Schryver-Weller, maar ook jongens als Graham Wilson, Armand Mille, Harvey Stanley, Simon Evans, John Littlejohn en Miles Griffith! 

Met bijna... honderd auto’s omvat het startveld ook diverse Ford Mustang, Galaxie en Falcon Sprint, met niemand minder dan Vanina Ickx naast Bernd Georgi en Manfredo Rossi di Montelera. Er zijn ook de onvermijdelijke Aston Martin DB4 GT DP214 van Wolfgang Friedrichs en Simon Hadfield, Porsche 904 GTS (met Eric Mestdagh), Ferrari 250 GT SWB (met Marc Devis), Gilbern 1800 GT, Triumph TR4 SLR, Marcos 1800 GT, Ginetta G4R, TVR Grantura (met Luc De Cock) en Griffith, Porsche 911 (met Markus Palttala), enz. 

U hebt het begrepen, geen enkele liefhebber van oude racewagens heeft een excuus om deze editie van de Spa Six Hours Endurance, te missen, een editie die eens te meer een echte reis in de tijd is!

Ontdek zonder verder uitstel de Lijst van deelnemers!

Spa Six Hours - 29.09.22 - 02.10.22
The Sound of History

Koop hier uw tickets!

 

Retour aux news