Image SpaFrancorchamps

De tijdsmachine staat klaar…

NEWS - SPA 6 HOURS

Als de herfst het weer overneemt in de regio van Spa-Francorchamps, dan staan de aanhangers van de bolides van weleer te trappelen van ongeduld… Maar hun wachten staat op punt te worden beloond want vanaf donderdag 29 oktober is er de editie 2022 van de Spa Six Hours met de traditionele symfonie voor de duivelse machines… 

De meeting gaat, zoals de traditie het wil, van start met een dag die deels is gereserveerd voor de Pre-Wars. Dat zijn de wagens, ook straatwagens, van voor de tweede wereldoorlog. De sessies gaan van start op vrijdagochtend met achtereenvolgens de vrije trainingen, en dan de kwalificaties. De zaterdag en de zondag zijn helemaal voorbehouden voor de overige… 15 races die op het programma staan!

Dat programma, nu we het er toch over hebben, is rijk en gevarieerd! Uiteraard staat bovenaan de affiche de wedstrijd die zijn naam heeft gegeven aan deze meeting getekend Roadbook: de Spa Six Hours Endurance! Zaterdag, tussen 15u55 en 21u55, zullen 20 Ford GT40 de degens kruisen met Shelby Cobra, Jaguar E-Type, Lotus Elan 26 R, enz. Deze halve etmaalrace wordt gerekend bij de grote Europese afspraken in het kader van de historic wedstrijden, De editie 2022 zal meerder personaliteiten onthalen uit de autosportwereld, waaronder Alex Brundle (de zoon van Martin Brundle, op GT40), Harrison Newey (de zoon van F1 ingenieur Adrian Newey, op GT40), Christophe Van Riet (Cobra), Fred Bouvy (Cobra), Marc Duez (Cobra), Frank Stippler (GT40), Marino Franchitti (Cobra), Nicolas Minassian (GT40), Eric van de Poele (GT40), Vanina Ickx (Falcon Sprint), Markus Palttala (911), enz. 

Vergis u echter niet, de rest van het programma is navenant, met meerdere series, de ene al prestigieuzer dan de andere, die...een hele eeuw aan autosport omspannen! Zo zien we bij de Pre-War Sports Cars de iconen van de jaren 20 en 30 op de baan, met namen als Alfa Romeo 8C, Talbot Lago T23, Bentley 3 of 4 ½, en ook de Bugatti Type 35. Pure magie… De Historic Grand Prix Cars Association laat dan weer de Grand Prix machines van voor 1966 de revue passeren en dat betekent een startveld met Brabham, Cooper, BRM, Lister, Lotus, Scarab, met als absolute vedetten de Alfa Romeo P3 en de Maserati 250 F! 

Aan het einde van de jaren 50 verscheen de Formule Junior met de kleine eenzitters, uitgerust met motoren van 1000 en 1100cc, die zich zouden opwerpen tot de toegangsklasse voor de F1. De Historic Formula Junior brengt aan die bolides een hommage met gekende merken als Brabham, Cooper, Lotus en Elva (met een zekere Guy Verhofstadt, de voormalige eerste minister van België!), maar ook met talloze ambachtelijke namen als Gemini, Alexis, Condor, Wainer, BMC, Stanguellini, Lynx, Envoy of nog, Elfin. 

Nog steeds binnen de eenzitters, zijn er de F1 wagens van de periode tussen 1966 en 1985, verenigd onder de benaming Masters Racing Legends, met talloze Lotus wagens in de legendarische zwart-gouden kleuren  en de McLaren, March, Hill, Ensign, Tyrrell, Williams en Arrows. Het wordt waarschijnlijk een strijd tussen  Marco Werner, driedubbele winnaar van de 24 Uur van Le Mans, Nick Padmore, voormalig kampioen in de F1 Historic, Michael Lyons, de grote ster van de Historic Grand Prix van Monaco, of ook nog Christophe d’Ansembourg, die zal trachten de Brabançonne te laten weerklinken in het hartje van de Ardennen.  

De Masters vormen een zeer gesmaakt onderdeel op het programma van de Spa Six Hours, met de  Masters Sports Cars Legends, prototype en GT wagens die geschiedenis hebben geschreven in de endurance racerij tussen 1962 en 1974. De Ferrari 512 M van de Nederlanders David en Olivier Hart zal de nodige aandacht trekken, evenals de Lola T70 van de Britten Phil Keen en John Minshaw, en ook die van Martin O’Connell et Steve Brooks. 

De Masters Gentlemen Drivers verzamelen dan weer de mooiste toerwagens en grand touringwagens van voor 1966. De vedetten daar hebben namen als Jaguar E-Type, Shelby Cobra, Lotus Elan 26 R, TVR Griffith, Ford Falcon Sprint en Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. De zege zal spelen tussen Phil Keen (Jaguar), Christophe Van Riet en Emile Breittmayer (Cobra) of Michael Lyons (TVR). 

De “minst oude” bolides van het weekend vinden we bij de Masters Endurance Legends. Daarbij worden er op Spa-Francorchamps de prototype machines losgelaten wiens exploten nog maar redelijk recent werden gerealiseerd. Deze Peugeot 908 HDI FAP, Dallara-Oreca, Lola Aston Martin, Ligier LM P2 et LM P3, Zytek 09S zullen de jongere generatie doen dromen… 

Onder de meest kwalitatieve deelnemersvelden telt men de Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy die de mooiste machines verenigen uit de jaren 50. De carrosserieën van deze bolides zijn gewoonweg prachtig.  De Maserati 300 S, Lister Knobbly en Costin, Jaguar C-Type: zoveel sportwagens die geschiedenis hebben geschreven. Op de Aston Martin DB 2/4 zien we Guy Verhofstadt en Laurent De Meeus elkaar afwisselen aan het stuur. 

Dan blijft er nog de Belcar Historic Cup, die voor de eerste keer voorkomt op de affiche van de Spa Six Hours, met een uitgebreide deelnemerslijst waaronder heel wat favorieten als Luc Moortgat (Porsche 964), Guy François (Nissan Primera BTCC), Erik Bruynoghe (Porsche 964), Tom Van Rompuy (BMW M3 E30), Erik Qvick (BMW 320 Turbo Gr.5), Emiel De Weerdt (Ford GT40), Christophe Van Riet (BMW M3 E30), Guy Fastres (BMW M3 E30), René Weidig (Ford GT40), Grahame Bryant (Morgan Plus 8), Paul Daniels (Porsche 911 RSR), Eric Mestdagh (BMW 3.0 CSL),, enz.  Een explosief deelnemersveld!  

Naast dit indrukwekkende sportieve programma, brengen de Spa Six Hours 2022 ook hulde aan Jean Blaton, alias ‘Beurlys’, terwijl de fans de mogelijkheid krijgen om volop herinneringen op te halen in de paddocks van het circuit van Spa-Francorchamps, waar de leden van de BFOV, de Belgische Federatie voor oude voertuigen, alomtegenwoordig zullen zijn met hun wagens van weleer… 

Kortom, het wordt een lang weekend dat in het teken staat van de nostalgie… Bent u klaar om in de tijdsmachine te stappen?

Ontdek nu snel de lijsten van deelnemers!

Koop uw tickets here!

© Spa Six Hours - 29.09.22 - 02.10.22
The Sound of History

Retour aux news