Image SpaFrancorchamps

Proloog afgelopen, nu richt iedereen zich op de CrowdStrike 24 Hours of Spa

NEWS - CrowdStrike 24 Hours of Spa

  • 68 GT3-wagens werkten op Spa-Francorchamps twee testdagen af, ter voorbereiding van de etmaalrace
  • Nieuwkomer Comtoyou Racing Audi snelste algemeen, met enkele indrukwekkende rondetijden
  • Minder dan vijf weken tot de eerste sessie voor de 75ste CrowdStrike 24 Hours of Spa

De deelnemers aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 hebben de laatste voorbereidingsfase voor de Ardense klassieker ingezet met twee intensieve testdagen.

De Proloog voor de etmaalrace bracht 68 bolides van acht verschillende merken naar de Belgische Ardennen, voor een druk testprogramma. Er was niet minder dan 16 uur track time voorzien, verdeeld over vier sessies, en dat net iets meer dan een maand voor de eerste oefensessies voor de 75ste editie van de beroemde 24 uurs-race, die zowel voor de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS en de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli het seizoenshoogtepunt vormt.

Dinsdag werd gedomineerd door het Belgische Comtoyou Racing, dat met zijn #11 Audi zowel ’s ochtends als ’s namiddags de snelste tijd neerzette. Voor de middag klokte Christopher Haase al snel zijn beste rondetijd, nog voor er een regenbui over het circuit trok, maar de zon van ’s namiddags zorgde er voor dat de Duitser meer dan een seconde van zijn referentietijd afdeed. Zijn 2’16.741 zou uiteindelijk de snelste van de dag zijn, net 0.058 sec. sneller dan de  #92 Manthey EMA Porsche.

De #21 Audi was niet alleen de snelste algemeen, maar uiteraard ook de snelste Gold Cup wagen op de testdagen. In de andere categorieën bleek de #99 Tresor Attempto Racing Audi de snelste in Silver Cup, dankzij een 2’16.960 op woensdagochtend. De beste tijd in Bronze Cup werd neergezet  door de #23 Grove Racing Porsche, die dankzij een 2’16.967 op woensdagnamiddag ook de op één na snelste was. In Pro-Am leidde Haupt Racing Team de debatten: met zijn #64 Mercedes-AMG zetten ze een 2’17.040 neer.

Op beide dagen werd een groot aantal rode vlaggen genoteerd. De sessie die het minst werd onderbroken was die in de regen op dinsdagochtend, want daar werd maar één rode vlag getoond. Nadien kwam die er wel meer. Zowel op de Raidillon, Combes en in de dubbele linkse vielen wel wat incidenten te noteren, maar telkens bleef de rijder ongedeerd.

Nu de Proloog is afgelopen kan het aftellen richting raceweek helemaal beginnen. Die begint op dinsdag 27 juni, met de Bronze Test, de eerste officiële sessie. Op woensdag is er de traditionele parade richting Spa centrum, die gepaard gaat met de al even populaire handtekeningensessie. Op donderdag valt er dan weer heel veel actie op het circuit te beleven, met de vrije trainingen en kwalificatiesessies. Op vrijdag volgt dat de beslissende Super Pole. Nadien is het niet lang meer wachten tot de start van de 75ste editie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, die start op zaterdag 1 juli om 16u30 CEST.

Op het programma van het evenement ook een overvol nevenprogramma, met de Lamborghini Super Trofeo, Formula Regional European Championship by Alpine, GT4 European Series, GT4 Scandinavia, GT1 by Curbstone en de splinternieuwe McLaren Trophy Europe. Er wordt ook virtueel geracet, dankzij de Fanatec Esports GT Pro Series en de nieuwe SRO Esports SIM Pro Series, die allebei ter plaatse in de Fanatec Arena worden georganiseerd.

Ook naast de piste valt er heel wat te beleven. De hoogtepunten van het uitgebreide entertainmentprogramma zijn uiteraard de parade op woensdag en het concert op zaterdagavond. Ook in de paddock is het er heel wat te zien en te doen. Vanaf donderdag zijn er exclusieve presentaties van de meest prestigieuze automerken, is er de Pirelli Experience en de Fanatec Arena en nog veel meer. Tijdens de avondlijke uren zijn er pitwalks en demo’s en ook in de CrowdStrike 24 Hours of Spa Fan Zone en Monster Village kan iedereen wel zijn gading vinden.

Voor het evenement bestaat er qua tickets een waaier aan opties. Die gaat van tickets voor donderdag en vrijdag tot het allesomvattende Algemeen Inkom + Paddock ticket. Met dat laatste kan u van donderdag tot zondag aanwezig zijn, rond het circuit wandelen, plaatsnemen op alle tribunes, naar de Fan Village trekken, het concert op zaterdagavond bijwonen en uiteraard ook de paddock bezoeken.

De CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 vormen de 75ste editie van de etmaalrace, die voor het eerst in 1924 werd georganiseerd. Op de deelnemerslijst prijken meer dan 70 GT3-bolides, die allemaal aan de slag gaan in de zwaarste en meest competitieve GT-race in de wereld.

¢ crowdstrike24hoursofspa

Retour aux news