Image SpaFrancorchamps

Ook in ultra competitieve klassen van de CrowdStrike 24 Hours of Spa valt eer te rapen

NEWS - CrowdStrike 24 Hours of Spa

  • Recordgrid van 71 wagens vol strijd in verschillende klassen
  • Gold Cup, Silver Cup, Bronze Cup en Pro-Am winst te rapen in deze 75ste editie
  • CrowdStrike 24 Hours of Spa wordt verreden op van 29 juni – 2 juli 

Een race met verschillende categorieën, dat is de traditie in de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De enduranceklassieker staat gekend voor zijn close racing en verschillende verhaallijnen, die de race mee kleuren.

In de 75ste editie komen er vijf verschillende categorieën aan de start, allemaal met GT3-wagens. In de top Pro-klasse komen er 20 bolides aan de start, dat betekent dus dat er niet minder dan 51 auto’s aan de slag gaan in de Gold Cup, Silver Cup, Bronze Cup of Pro-Am. Deze teams hebben hun zinnen op het hoogste podiumtrapje gezet.

GOLD: Comtoyou Racing wil winnen in thuisrace, na uitstekend seizoensbegin

Als we ons mogen baseren op de eerste races van de Fanatec GT Europe Endurance Cup van dit jaar, dan trekt thuisteam Comtoyou Racing als favoriet in de Gold Cup naar Spa. Met de #21 Audi heeft het al een paar overwinningen op zak, wat mag verbazen voor een team dat dit jaar zijn debuut maakt in het kampioenschap. Zijn jacht op een klassezege in Spa zal worden geleid door Maxime Soulet, tweede algemeen in 2017, met de steun van twee snelle jonge wolven, Max Hofer en Nicolas Baert.

Als combinatie van twee grote namen in de Belgische autosport brengt Boutsen VDS eveneens een Audi naar de Ardennen. De vaste crew van Panis/Eteki/Di Folco krijgt het talent van het Franse talent Thomas Laurent, die zich voor de eerste keer waagt aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Het enige team met twee wagens in de Gold Cup is Winward Racing, dat dit jaar met zijn Mercedes-AMG bolides al sterk uit de hoek kwam. De ervaren line-up van de #57 - Ward/Ellis/Dontje – mag als één van de favorieten in de klasse worden beschouwd, terwijl het jonge trio van de #157 - Schumacher/Zug/Born – de nodige snelheid heeft om goede indruk te maken.

Ook Optimum Motorsport heeft een line-up die een gooi kan doen naar de klassezege. Voor de belangrijkste race van het seizoen voegt het McLaren-team een extra rijder toe: Tom Gamble vervoegt  De Haan/Fagg/MacDonald. Het Gold Cup startveld wordt vervolledigd door een paar teams die in Spa al een algemene zege hebben binnengehaald. Team WRT vertegenwoordigd BMW met het trio  Krütten/Williams/Simmenauer (laatstgenoemde won vorig jaar de Silver Cup), terwijl Iron Lynx de  #19 Lamborghini inzet voor Pulcini/Bererra/Ineichen.

SILVER: Audi-teams in groten getale op zoek naar opeenvolgende overwinningen

De Silver Cup maakt sinds 2018 deel uit van de 24 Uur, en ontwikkelde op korte tijd een reputatie van een felbevochten categorie. Audi scoorde vorig jaar dankzij Team WRT zijn eerste zege en ook in 2023 zijn de wagens uit Ingolstadt talrijk aanwezig. Comtoyou Racing won de seizoensopener in Monza met de #12 van Hezemans/Dejonghe/Hutchison, die in Spa het gezelschap krijgen van Lucas Legeret. 

De Belgische collega’s van Boutsen VDS zet de #10 (Gazeau/Meyuhas/Cola/Cabirou) in, terwijl bij Saintéloc Junior Team het Franse kwartet Bastard/Demoustier/Evrard/Doquin een gooi naar de zege doet. De #99 Tresor Attempto Racing van Aka/Patrese/Delli Guanti is na een mooie op Circuit Paul Ricard misschien wel de favoriet voor de zege in Silver. Dit is een uitzonderlijk jong trio, maar als ze er hun beste beentje voor zetten, dan valt een klassezege niet uit te sluiten. 

Tresor Attempto Racing is één van amper drie Silver Cup deelnemers die hun line-up van de  Fanatec GT Europe Endurance Cup behouden. Beide andere zijn Lamborghini-team Grasser Racing, dat vasthoudt aan de line-up die opeenvolgende klassepodiumplaatsen wist te behalen. Op de #58 zitten Neary/Capo/Crestani, terwijl G.Van Berlo/Hites/Schmid de #85 delen. Fanatec GT Europe Sprint Cup-team VSR voegt nog een derde Lamborghini aan de Silver Cup toe: Dorrbecker/Moulin/Paverud/Petrov delen de #60 Huracan.

Het populaire Madpanda Motorsport veroverde Spa in 2021 en komt ook dit jaar aan de start met een Mercedes-AMG. Hun Fanatec GT Europe Endurance Cup line-up van Perez Companc/Nesov/Gustavsen wordt aangevuld door de Sprint Cup-rijder van het team, Jesse Salmenautio. Dinamic GT Huber Racing koos voor dezelfde strategie voor de #56 Porsche, waar Sathienthirakul/Rappange/Di Amato het gezelschap krijgen van Sprint-rijder Adrien De Leener. 

Bullitt Racing vervolledigt het Silver Cup startveld, met de enige Aston Martin die dit jaar de CrowdStrike 24 Hours of Spa afwerkt. Het jonge kwartet van Kingsley/Riegel/Leroux/Del Sarte bestuurt de auto van het Spaanse team, enkel eerstgenoemde heeft ervaring in de Ardense klassieker. 

BRONZE: Indrukwekkend startveld van 22 bolides klaar voor koninklijke strijd

De Bronze Cup wordt dit jaar de grootste categorie in de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De 22 auto’s vertegenwoordigen bijna een derde van de totale startgrid. Met zo een uitgebreid veld wordt het behalen van de klassezege geen sinecure.

HRT leidt de Fanatec GT Europe tussenstand, na een overwinning in Circuit Paul Ricard en heeft Jordan Love toegevoegd aan zijn #79 line-up van Haupt/Maini/Baud. Akkodis ASP heeft drie leden van de Baptista familie in de #89, met Alan Hellmeister als vierde man in de 24 Uur. GetSpeed (#3, Scholze/Assenheimer/Peroni) en Theeba Motorsport (#81, Juffali/Valente/Aron/Mettler) laten ook Mercedes-AMG bolides rijden.

AF Corse heeft een schitterend erelijst als het gaat om klassezeges in Spa, en legt zich dit keer toe op de Bronze Cup. De #52 line-up van L.Machiels/J.Machiels/Bertolini wordt gesterkt door Lilou Wadoux en blijft trouw aan de degelijke Ferrari 488 GT3, terwijl de one-off #50 auto van Mann/De Pauw/Varrone/Piguet het nieuwe 296 model wordt.

Iron Dames veroverde vorig jaar de zege in de Gold Cup en behoudt in 2023 de ongewijzigde line-up van  Bovy/Gatting/Frey/Pin, hoewel het Italiaanse team nu aan de slag gaat met Lamborghini. AGS Events zet eveneens een Huracán GT3 EVO2 in, en hoopt dat Gorini/Borga/Jamin goed uit de hoek komt.

Met zes auto’s beschikt Porsche over het grootste Bronze Cup contingent. Herberth Motorsport bregnt de #91 voor A.Renauer/R.Renauer/Bohn/G.Van Berlo aan de start, en het ervaren team heeft heel wat zegekansen. Herberth werkt ook nauw samen met nieuwkomer Pure Rxcing om de #911 in te zetten voor Bachler/Malykhin/Sturm/Seefried. 

Voormalig Am Cup-winnaar Team Parker Racing maakt zijn comeback met de #62 Porsche, voor Pierce/Jewiss/Meyrick/Maassen. Huber Motorsport aan de slag gaat met Au/Fetzer/Fittje/Cairoli. Franse klepper Come Ledogar wist amper twee jaar geleden de algemene zege te veroveren, en in 2023 maakt zijn CLRT team zijn debuut met Palette/Mateau/Makowiecki/Chevalier. Grove Motorsport (#23, S.Grove/B.Grove/Bamber/De Pasquale) en Dinamic GT Huber Racing (#55, Sager/Nakken/Barker/Zoechling) vervolledigen de indrukwekkende Porsche-armada.

McLaren is ook goed vertegenwoordigd dankzij een trio Bronze Cup-auto’s. Sky Tempesta Racing begon het seizoen met twee opeenvolgende podiumplaatsen voor zijn #93 line-up Froggatt/Hui/Cheever, die in Spa het gezelschap krijgen van Jeffrey Schmidt, die in 2018 op het algemene podium stond. Het seizoen van Garage 59 (#188, Ramos/Chaves/Prett/Grunewald) verliep iets minder vlot, met heel wat pech. Voor de seizoenstopper hopen ze op meer meeval. De derde McLaren komt van Inception Racing, die enkel in Spa aan de start komt met het vertrouwde kwartet Iribe/Millroy/Schandorff/Rueda.

Ook Audi heeft twee auto’s in de Bronze Cup rijden. Het Chinese Uno Racing maakt zijn debuut in de CrowdStrike 24 Hours of Spa met Fong/Rio/He/Pan in de #16 bolide. Tresor Attempto Racing laat het kwartet Mukovoz/Galbiati/Pereira/Hudspeth in de #66 rijden. Twee BMW’s vervolledigen de grote Bronze Cup-startgrid. Beide worden ingezet door voormalige algemene winnaars: Team WRT laat de #31 voor Carroll/Whale/Proctor rijden, terwijl Walkenhorst Motorsport Kell/Burchardt/Neubauer/Voisin in de #35 inzet.

PRO-AM: Felle strijd verwacht dankzij vaste waarden en one-off auto’s.

De Pro-Am klasse heeft is er al meer dan een decennium bij in Spa, en met twaalf wagens aan de start wordt ook nu een fikse strijd verwacht. Car Collection Motorsport leidt de tussenstand in de Endurance Cup na een zege in Circuit Paul Ricard en kan rekenen op drie ex-AM Cup winnaars:  Niki Leutwiler, Ivan Jacoma en Nico Menzel, die de steun krijgen van pro-rijder Alex Fontana. Car Collection laat ook een tweede auto rijden, in samenwerking met het Amerikaanse GMG Racing (#132, Sofronas/Washington/Bleekemolen/Long), terwijl Modena Motorsport uit Hong Kong nog een 911 GT3 R inzet, voor Tjia/Shen/Simonsen/Beche. 

Ook Barwell Motorsport zou bij de zegekandidaten moeten horen. Het Britse team wist in Spa al drie klassezeges te veroveren – Am in 2018, Silver in 2019 en Pro-Am in 2020 – en heeft op zijn Huracan de sterke combinatie Collard/Lind/Madini/Kujala rijden. Lamborghini-collega’s CrowdStrike Racing by Leipert Motorsport is er voor de gelegenheid ook bij, met Watzinger/Leitch/Li/Brunot, terwijl ST Racing with Rinaldi een Ferrari aan het Pro-Am startveld toevoegt voor Tan/Miller/Tutumlu/Weiss. CSA Racing stapt over van de Bronze Cup, met de #888 Audi voor  Rougier/Creed/Glorieux. 

Niet minder dan vijf Mercedes-AMG teams vervolledigen de klasse. GetSpeed heeft zijn vaste line-up van Bergstein/Lewandowski/Walker – laatstgenoemde maakt op zijn 17de zijn debuut in Spa – terwijl de #64 HRT line-up van Bell/Rao/Cottingham/Bird er ook voor deze ene keer bij is. CrowdStrike Racing by Riley maakt zijn debuut, waarbij de CEO van de cybersecurityfirma, George Kurtz, naar meer glorie op zoek gaat naast teammaat Colin Braun, landgenoot Ian James, en de Braziliaanse topper Felipe Fraga.

7TSIX maakt ook zijn debuut in Ardennen, maar moet de line-up van #76 nog bevestigen. Tot slot is er altijd wel iets te doen rond het SunEnergy1 Racing programma. Teameigenaar Kenny Habul wist al twee keer de LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour algemeen te winnen, een opmerkelijke prestatie voor een Bronze rijder. Hij verschijnt in Spa opnieuw aan de start in zijn makkelijk herkenbare ‘vlammende’ Mercedes-AMG en krijgt het gezelschap van een andere topamateur, Martin Konrad, naast Australische toerwagentopper Chaz Mostert, en één van de winnaars van de 2015 CrowdStrike 24 Hours of Spa, Nicky Catsburg.

Zoals steeds komt de strijd om klassezeges uitgebreid aan bod in de allesomvattende live online verslaggeving van het evenement. Op het GT World YouTube kanaal krijgt u Engels, Duits, Frans en Italiaans commentaar. In iedere klasse zal er gegarandeerd drama en vreugde kunnen worden genoteerd, waardoor de editie 2023 van de CrowdStrike 24 Hours of Spa opnieuw een spannende bedoening belooft te worden.

 

PROVISIONAL ENTRY LIST

Click here

© SRO MOTORSPORTS GROUP 

Retour aux news